Motorrijles

Er zijn drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A

Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, uw leeftijd en ervaring. Wij geven les in alle drie categorieën.

 • Categorie A1
  is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
 • Categorie A2
  is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Je moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kunt je het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat je eerst rijbewijs A1 hebt gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.
 • Categorie A
  is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Je moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2.
  Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Het examen
Het motorexamen bestaat uit twee delen:

 • – AVB = voertuigbeheersing
 • – AVD = verkeersdeelname

Tijdens het AVB-examen zul je een aantal bijzondere verrichtingen uitvoeren. Zo laat je zien of je de motor beheerst. Geslaagd? Dan vragen wij het AVD-examen aan. Dit examen verloopt ongeveer zoals het examen voor een auto. Na een inleidend gesprek moet je de ogentest en een aantal handelingen ter voorbereiding en controle doen. De examinator en je rijinstructeur volgen je in de auto. De examinator let op kijkgedrag, plaats op de rijbaan en het rekening houden met andere weggebruikers. Je rijinstructeur geeft je de route door.