Leermoeilijkheden

Faalangst

Heb je last van faalangst waar door je er nog niet in geslaagd bent je rijexamen te halen? Zijn er bepaalde situaties waarin het zweet je in de handen staat? Zijn er bepaalde plekken die je liever mijdt?
Laat faalangst je niet van de weg houden! Bij ons kun je ondanks faalangst toch je rijexamen halen. Wij kunnen je helpen om weer met vertrouwen achter het stuur te gaan zitten.

Autisme en ADHD

Er bestaan nogal wat vooroordelen over mensen met autisme en ADHD, zo ook op gebied van rijlessen en deelname aan het verkeer. De mate waarin mensen met autisme of ADHD in het verkeer hinder ondervinden van hun aandoening verschilt per persoon. Er zijn mensen met ADHD of autisme die geen enkele hinder ondervinden bij het halen van hun rijbewijs. Mensen met een stoornis zoals PDD-NOS of het Syndroom van Asperger leren anders dan mensen zonder deze stoornis.

Gezondheidsverklaring

Ben je gediagnosticeerd met ADHD of autisme of een andere aandoening, geef dit dan direct aan. Dan moet je een zogeheten ‘Gezondheidsverklaring’ invullen. Deze verklaring bestaat uit diverse vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid en wordt door het CBR gebruikt om een verklaring van rijgeschiktheid af te kunnen geven. Heb je ADHD of autisme dan zijn er enkele vragen van belang.

  • Er wordt gevraagd of je onder behandeling bent (geweest) voor een psychiatrische stoornis.
  • Er wordt gevraagd je medicijnen gebruikt.
  • Er wordt gevraagd of je nog andere aandoeningen hebt die het besturen van motorrijtuigen moeilijker maken.

Als je autisme of ADHD hebt, zul je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoorden. De ‘Gezondheidsverklaring’ vraag je aan op mijn.cbr.nl en wordt vervolgens bij het CBR beoordeeld. Zij bepalen of er meer informatie of onderzoek nodig is om een verklaring van geschiktheid af te geven. Dit kan bestaan uit een bezoek aan een door het CBR goedgekeurde medisch specialist en/of een rijtest. Na deze onderzoeken volgt een oordeel van het CBR of je mag deelnemen aan het praktijkexamen. De kosten van deze onderzoeken moet je zelf betalen.

Let op: het doorlopen de gehele procedure kan aardig wat tijd kosten; vul dus zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring op mijn.cbr.nl in. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Rijangst

Rijangst is er in verschillende soorten en maten. Het varieert van een lichte spanning tot paniekaanvallen, van psychische tot fysieke klachten, maar niet iedereen durft dit toe te geven.
Rijangst heeft verschillende oorzaken en gevolgen. Een oorzaak kan een situatie zijn die u in het verleden heeft meegemaakt waardoor u bijvoorbeeld snelweg, tunnels, bruggen en langs het water rijden vermijdt. Dit kan u in het dagelijks leven beperken.
Wij kunnen u van uw rijangst af helpen zodat u weer zorgeloos achter het stuur kunt plaatsnemen. Neem contact met ons op voor meer informatie.